Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 190 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 110 g masła 100 ml oleju 200 ml maślanki 40 g suchego maku skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Suche składniki dodawać na zmianę z maślanką w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Moje ciasto wyszło bardzo żółciutkie - to chyba zasługa wiejskich jajek ;), ale dzięki temu fajnie wyglądało w połączeniu z intensywną czerwienią porzeczek :). Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Sezon na porzeczki powoli już się kończy, dlatego śpieszcie się jeżeli macie ochotę na takie ciacho :). Bardzo smaczne, ucierane ciasto z dodatkiem maku i czerwonej porzeczki :). Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać.