Składniki (blaszka 36/24,5): Ciasto: mąka pszenna 70 g, mąka krupczatka 250 g, jajka 4 szt, cukier 250 g, szpinak mrożony rozdrobniony 450 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej 1 szklanka, Śmietankowa pianka: śmietanka 30% 500 ml, galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt, woda 0,5 szklanki, cukier puder 2 łyżki, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, dodatkowo: maliny 300 g, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy na sitku. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto. Gdy masa śmietankowo- galaretkowa będzie bardzo gęsta to wylewamy ją na ciasto (nie może być zbyt płynna, ponieważ wyleje się nam po bokach ciasta. Biszkopt umieszczamy w blaszce lub w specjalnym rancie do ciast z galaretką. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do masy jajecznej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy olej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy razem do połączenia.