Ogórki w ketchupie - ogórki na zimę

Milena
Przetwory
23.07.2018 16:03
Ogórki w ketchupie -  ogórki na zimę

Składniki na ogórki w ketchupie (około 5 słoików po 0,5 l): 1,5 kg ogórków gruntowych 1 l wody 2/3 szklanki octu (około 180 ml) 3/4 szklanki cukru (około 200 g) 300 g keczupu (dałam pikantny) 3 płaskie łyżki soli kamiennej przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz. Kroimy je w ćwiartki, a jeśli są trochę przerośnięte, to najpierw przekrawamy je na pół. Ja zastosowałam pikantny ketchup i chętnie dosypałabym do nich jeszcze odrobinę chili, jeśli natomiast chcemy, aby ich smak był bardziej delikatny dodajmy ketchup łagodny i trochę mniej octu. Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i do każdego dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie. Po tym czasie odkładamy je do góry dnem na około 12 godzin. Ogórki w ketchupie to jeden z moich przepisów na zimowe przetwory. Będą jak znalazł do obiadu, albo jako przekąska na Andrzejki czy w czasie karnawału. Bardzo lubię ich słodko- kwaśny smak, który świetnie komponuje się w rożnego rodzaju mięsami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/07/ogorki-w-ketchupie-ogorki-na-zime/