2 średnie długie bataty 1 czerwona pomarańcza - może być zwykła lub około ok. 150 - 200 ml soku 2 łyżki syropu daktylowego lub miodu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej 2 -3 goździki szczypta świeżo mielonego pieprzu Bataty obrałam i pokroiłam w plasterki ok. 1/2 cm grubości. Podróże małe i duże Zachód słońca nad rozlewiskiem Tak pieczone bataty można użyć jako dodatek do obiadu, do mięs czy warzyw ale najlepiej smakują same, skarmelizowana otoczka i kremowe wnętrze sprawiają że się w nich zakochałam. Czas pieczenia może się różnić w zależności od batatów, sami oceńcie czy już, czy jeszcze chwilę. Polałam ziemniaki sosem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 35 minut.