8 kromek dobrego włoskiego chleba - im bardziej czerstwy, tym lepiej 4 dojrzałe pomidory 1 mała czerwona cebula 1 ogórek 3 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 10 posiekanych liści bazylii 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki soku pomidorowego 1/4 szklanki czerwonego octu winnego sól morska pieprz garść sałaty ulubionej przepis na przepyszną toskańską sałatkę, jak czytałam książkę to już mi, ślina ciekła do pasa a potem jak robiłam to nie mogłam się doczekać końca, tym bardziej że sałatkę przyrządza się 24 godziny wcześniej. Wymieszałam warzywa z oliwą, czosnkiem, octem i sosem pomidorowym, solą, pieprzem i wstawiłam do lodówki, szczelnie przykryte na 24 godziny. Pokroiłam w kostkę pomidory, cebulkę, ogórka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i też pokroiłam w kostkę. Czytałam książkę Gdzieś na południu Toskanii D.Armstrong i zauroczyła mnie nie tylko klimatem ale i przepisami, które sukcesywnie wykorzystuję. Polecam nie tylko książkę ale i przepisy które z niej wypróbuję.