Przepis
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
2 żółtka
2 łyżki kakao
10 dag cukru
10 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
4 łyżki rumu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
10 dag cukru
łyżka masła
5 dag gorzkiej czekolady
3/4 szklanki kremówki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
czekolada do posypania
Z białek ubijam pianę, wsypuję cukier i ubijam. Dodaję 6 żółtek i rum. Dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, kakao i mieszam. Ciasto przekładam na blachę. Piekę 10 minut w 180 st. C. Wykładam na wilgotną ściereczkę, usuwam pergamin i zwijam roladę w ściereczkę. W rondelku rozpuszczam cukier na karmel, dodaję 4 łyżki kremówki i masło. Wsypuję posiekaną czekoladę, dodaję ekstrakt waniliowy. Przelewam do płaskiego naczynia, studzę i miksuję. Resztę kremówki ubijam i łączę z masą czekoladową. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem, ponownie zwijam. Roladę chłodzę 2 godziny. Przed podaniem posypuję czekoladą.