Przepis
Składniki:
275 g herbatników np. Petit buerre
100 g masła
750 g serka śmietankowego (np.”Twoj smak” Piątnica)
200 g drobnego cukru do wypieków
200 ml śmietanki 30%
1 łyżkę mąki pszennej
3 jajka
1 żółtko
1 łyżeczkę ekstraktu z wanili
Dekoracja:
100 ml śmietanki 30% do ubijania
1 łyżka cukru pudru
Kukurydziane Chrupki w malinowej polewie ( Ikea)
Tylka 1 M
Tortownica 24 cm
Posmaruj tortownice masłem ( lub olejem), dno wyłóż papierem do pieczenia.
Szczelnie owiń tortownicę folią aluminiową, tak żeby nie dostała się woda!!!
W malakserze, blenderze lub ręcznie rozkrusz herbatniki, dodaj masło, mieszaj do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Wysyp ciasteczka do tortownicy i wyrównają. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175*C na 6-8 minut, aż spod będzie złocisty.
Odstaw do przestudzenia.
Nagrzej piekarnik do 200 *C .
Przygotuj masę serową.
W misie miksera umieść serek śmietankowy oraz cukier, zmiksuj żeby składniki się połączyły. Dodaj śmietankę oraz łyżkę mąki. Zmiksuj ponownie.
Powoli dodawaj jajka i żółtko, jedno po drugim, cały czas miksując. Dodaj ekstrakt z wanilii, zmiksuj.
Przelej masę serowa do tortownicy
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
Umieść tortownice na blaszce, głębokiej na 2-3cm ( lub w naczyniu żaroodpornym) wstaw do piekarnika, wlej gorąca wodę na blachę ok 2 cm. ( jeśli nie masz takiej blachy,możesz wstawić miskę z gorąca woda pod tortownicę)
Piecz w 200*C przez ok 10-12 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 125*C, uchyl drzwi piekarnika na 2 minuty aby szybciej obniżyć temperaturę.
Piecz sernik w 125*C przez 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik i studź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 1 godzinę.(możesz wsadzić drewniana łyżkę pomiędzy drzwiczki aby mieć pewność że się nie zamkną.)
Wstaw sernik do lodówki na 3 godziny (a najlepiej na cała noc)
Dekoracja:
Ubij schłodzoną śmietankę, dodaj cukier puder. Przełóż bita śmietanę do worka cukierniczego i wyciśnij 8 równych rozetek. Na każdej delikatnie połóż kukurydzianą chrupkę.