New York Cheesecake

Krzysztof
Przepisy
24.05.2014 18:13
New York Cheesecake

Przepis

Składniki:

275 g herbatników np. Petit buerre

100 g masła

750 g serka śmietankowego (np.”Twoj smak” Piątnica)

200 g drobnego cukru do wypieków

200 ml śmietanki 30%

1 łyżkę mąki pszennej

3 jajka

1 żółtko

1 łyżeczkę ekstraktu z wanili

Dekoracja:

100 ml śmietanki 30% do ubijania

1 łyżka cukru pudru

Kukurydziane Chrupki w malinowej polewie ( Ikea)

Tylka 1 M

Tortownica 24 cm

Posmaruj tortownice masłem ( lub olejem), dno wyłóż papierem do pieczenia.

Szczelnie owiń tortownicę folią aluminiową, tak żeby nie dostała się woda!!!

W malakserze, blenderze lub ręcznie rozkrusz herbatniki, dodaj masło, mieszaj do otrzymania konsystencji mokrego piasku.

Wysyp ciasteczka do tortownicy i wyrównają. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175*C na 6-8 minut, aż spod będzie złocisty.

Odstaw do przestudzenia.

Nagrzej piekarnik do 200 *C .

Przygotuj masę serową.

W misie miksera umieść serek śmietankowy oraz cukier, zmiksuj żeby składniki się połączyły. Dodaj śmietankę oraz łyżkę mąki. Zmiksuj ponownie.

Powoli dodawaj jajka i żółtko, jedno po drugim, cały czas miksując. Dodaj ekstrakt z wanilii, zmiksuj.

Przelej masę serowa do tortownicy

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:

Umieść tortownice na blaszce, głębokiej na 2-3cm ( lub w naczyniu żaroodpornym) wstaw do piekarnika, wlej gorąca wodę na blachę ok 2 cm. ( jeśli nie masz takiej blachy,możesz wstawić miskę z gorąca woda pod tortownicę)

Piecz w 200*C przez ok 10-12 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 125*C, uchyl drzwi piekarnika na 2 minuty aby szybciej obniżyć temperaturę.

Piecz sernik w 125*C przez 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik i studź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 1 godzinę.(możesz wsadzić drewniana łyżkę pomiędzy drzwiczki aby mieć pewność że się nie zamkną.)

Wstaw sernik do lodówki na 3 godziny (a najlepiej na cała noc)

Dekoracja:

Ubij schłodzoną śmietankę, dodaj cukier puder. Przełóż bita śmietanę do worka cukierniczego i wyciśnij 8 równych rozetek. Na każdej delikatnie połóż kukurydzianą chrupkę.