Sos słodko ostry chilii 2 ostre czerwone papryczki sok z połowy limonki 5 ząbków czosnku 2 cm kawałek imbiru 120- 200 gram cukru 500 ml wody 100 ml octu ( u mnie pół na pół spirytusowy + ocet ryżowy ) 1/ 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 100 ml wody zimnej Papryczki kroimy w drobnej kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy imbir ( obieramy go najlepiej łyżeczką – bo wszystko co najcenniejsze jest pod cienką skórką), dorzucamy czosnek i wszystko drobno mieliny. Uwielbiam sosy chińskie ale zdecydowanie wolę domową wersję, od tych w słoiczkach których etykiety są długie ;) Sos słodko ostry chili to naprawdę pyszny pomysł. U mnie gdy tylko go postawiłam w słoiku na stole, natychmiast wylądował na kanapkach z wędliną. Ja wolę wersję słodką na początku a później dopiero ostrą więc u mnie zostało dodane 200 gram cukru. Tą zawiesinę dodajemy do naszego sosu i mieszamy (sos zacznie nam szybko gęstnieć, grzejemy go tak przez 2 -3 minuty. I teraz po raz pierwszy próbujemy, jeśli za ostre dodajemy cukier, jeśli jest ok tak zostawiamy. Znamy ten sos właśnie z restauracji chińskich czy budek z azjatyckim jedzeniem, bardzo go lubimy do sajgonek czy innych dań.