Tych kilka słoików długo nie postało 😉 ja kiszone uwielbiam i potrafię wyciągnąć i cały słoik zjeść “na raz, a do tego wypić sok, który zostaje w słoiku – lubię, choć pić się po nim chce jeszcze bardziej 😉 NIE RÓB TEGO! 😀 ja spróbowałam i… to nie są kiszone, a bardziej małosolne, bo generalnie pasteryzacja jest procesem, który powstrzymuje kiszenie, więc to zamach na smak kiszeniaków 😉 Niektórzy preferują zalewanie zimną solanką – ja nie. tak, aby żaden brud nie został w zakamarkach – zwracaj uwagę na końcówki, tam, w miejscu po oberwaniu z krzaczków lubi się gromadzić brud, w drugim końcu także. Ale zdarzyło się tak, że w sezonie ogórkowym narosło ich tyle, że gdy przyjechałam na weekend, by pomóc w przetwórstwie nie nadążałyśmy z Mamą ich przerabiać, do zerwania były codziennie (a nie jak dotąd co drugi dzień). Przepis na takie ogórki kiszone dostałam kilka lat temu od Mamy – wtedy jeszcze średnio interesowałam się przetworami i jedynie pomagałam w ich przygotowywaniu, bo jako pełnoprawny “słoik 😉 jeździłam do Warszawy ze smakołykami od Rodziców. Koper – najlepiej użyć ładnie rozkwitniętych baldachimów, ale jeśli nie masz użyj gałązek zwykłego kopru (ja je nawet czasem dokładam do baldachimów, by wzmocnić aromat i tak też zobaczysz na zdjęciu). Napisz mi w komentarzu swój patent, chętnie wypróbuję 🙂 Na koniec odsyłam Cię do innych moich przepisów na przetwory z ogórków – sprawdź, może wypróbujesz 😉 Ale napisałam “w jedną stronę, bo testowałam też na odwrót i nie odczułam różnicy w smaku. Jak w temacie – przepis na ogórki kiszone krok po kroku! Zazwyczaj na pierwszą warstwę wybieram ogórki podobnej długości, na drugą też, ale jak je położysz to też będzie ok. Przygotowujemy zalewę zagotowując wodę z solą (na każdy litr wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej) i gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Ogórki kiszone – najlepszy przepis PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE Dla pewności słoiki przechyl i sprawdź, czy nic nie cieknie – jeśli tak od razu zmień przykrywkę na nową. Ja przyprawy i koper kładę najczęściej na dno słoików, ale zdarza mi się też na wierzch. Ogórki napychamy “na ścisk, ciemną stroną do dołu (choć jak wspomniałam robiłam też odwrotnie, a nawet bez zwracania uwagi czy strona jest ta sama). Ogórki kiszone – najlepszy przepis Ogórki kiszone – najlepszy przepis Przepis na ogórki kiszone krok po kroku to prosta instrukcja, dzięki której poradzisz sobie z tym koncertowo! 😉 ale jeśli nie masz to dokładnie umyj czystą, nową gąbką (nie tą, którą myjesz inne naczynia), a następnie wyparz gorącą wodą i wysusz. Gdy wrzucisz ogórki do wody, by je umyć, mogą w tej wodzie poleżeć kilka/kilkanaście minut – będą wtedy jędrniejsze (tak mówi Mama;). Jeśli na górze, łatwiej napychać ogórki 😉 rób jak wolisz 😉 Gdy są na spodzie, łatwiej jest wlać zalewę i zakręcić (żadem baldachim nie wystaje ze słoika). 😉 Ogórki muszą być bardzo dobrze umyte, wręcz wyszorowane (ja akurat “szoruję rękoma) Dlatego ostatnią partię zabrałam ze sobą do Warszawy i zgodnie z przepisem spisanym przez Mamę na kartce, zrobiłam pierwsze od A do Z samodzielne kiszeniaki. Wiesz już jak ja robię ogórki kiszone krok po kroku.