PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM TAHINI I GRANATEM

Obiad
19.07.2018 5:10
PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM TAHINI I GRANATEM

5.0 from 2 reviews Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min Mistrzowskie połączenie smaków - pieczony bakłażan, sos na bazie tahini i orzeźwiające pestki granatu Author: Cooking for Emily Serves: 4 Ingredients 1 duży kalafior lub dwa małe 2 łyżki oliwy sól,pieprz do podania - ok ½ szklanki pestek z granatu posiekana natka SOS: ½ szklanki nerkowców namoczonych w wodzie ( najlepiej na noc albo na minimum 4 godziny) 2 łyżki sosu tahini 5 ząbków czosnku (trzeba je upiec z kalafiorem) ok 5 łyżek wody ( lub więcej jak chcecie rzadszy sos) ⅓ łyżeczki soli Instructions Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Zawsze lubiłam kalafiora, w dzieciństwie z tartą bułką albo w zupie, a potem w licznych eksperymentach (wiele z nich znalazło się na tym blogu np. pizza na spodzie z kalafiora, chipsy z kalafiora i sera żółtego czy też placuszki z kalafiora) ale nie mogę powiedzieć że to jest moje ulubione warzywo, czy nawet w top 10. Nadwyżkę sosu wykorzystałam do pieczonego bakłażana, też z dodatkiem granatu – no ale tu nie było zaskoczenia bo to połączenie testowałam już wcześniej (w sałatce czy też tej zupie ) więc wiedziałam, że będzie pasować. Przygotować sos - wszystkie składniki sosu, wraz z obranymi ząbkami czosnku umieścić w blenderze/mikserze i zmiksować na gładki sos ( kilka dobrych minut, żeby był gładki) Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem to mistrzowskie połączenie smaków i w 100% w moim guście i smaku. Kłaść delikatnie kalafior na blasze, lekko skrapiając oliwą, soląc i pieprząc z obu stron. NA blachę wyłożyć też ząbki czosnku w łupinkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2018/05/pieczony-kalafior-z-sosem-tahini-i-granatem/