Croissants - Domowe Maślane Rogaliki

Paulina z Na To Mam Ochotę
Ciasta
15.07.2018 10:18
Croissants - Domowe Maślane Rogaliki

Teraz możemy zdecydować czy pozostawiamy ciasto w lodówce na noc i pieczemy rogaliki rano, aby podać gorące na śniadanie – czy przechodzimy do wykrawania i pieczenia od razu (ja zostawiam na noc w lodówce). Zimne ciasto (po min. 1 godzinie w lodówce) rozwałkować na placek grubości 5 mm i ostrym nożem podzielić na większe lub mniejsze trójkąty (ja każdy trójkąt jeszcze delikatnie rozwałkowałam powiększyłam). Składniki na około 25 małych Croissantów: 🥐 30 g masła 10 g drożdży świeżych 170 ml letniego mleka 2 i ¾ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli 4 łyżki cukru 200 g dobrego masła (prawdziwego – koniecznie!) Ponownie zakrytą miskę pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę – ale tym razem w lodówce! Następnie ponownie uderzyć w ciasto pięścią, przykryć miskę i wstawić do zamrażarki na 30 min. Ponownie wstawić na 30 min. do zamrażarki, a później na 1 godz. do lodówki. Kulę pozostawić w dużej misce przykrytej ściereczką lub dużym talerzem na 1 godz. i 30 min. Owinąć folią i schłodzić w zamrażarce przez 30 min., a następnie w lodówce przez 1 godzinę. Domowe, cieplutkie, chrupiące z wierzchu małe francuskie rogaliki maślane - tak na dwa kęsy 🥐 Moja mama je kocha, więc robię je dość często :) Piec w piekarniku nagrzanym do 220* przez około 5 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 190* i piec przez 10-15 min., do zezłocenia i wyrośnięcia. Po tym czasie – ponownie rozwałkować ciasto na prostokąt (taki jak poprzednio). Następnie nadajemy mu kształt rogalika i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – w odstępach, urosną! Pozostawić rogaliki w cieple na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia. Placek złożyć – przykryć pierwszym suchym kawałkiem część z masłem, a następnie drugim kawałkiem – jak list. Ciasto wyjęte z zamrażarki rozwałkować na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/croissants-domowe-maslane-rogaliki.html