Sól i pieprz Około pół kilo mięsa mielonego ( mięso przyprawiłam czosnkiem, papryką i cebulą w proszku, pieprzem, solą i oregano) +Odrobina wody do sosu ( opcjonalnie) + makaron pełnoziarnisty - Na oliwie z oliwek podsmażamy fenkuł, czosnek i cukinie – około 5 min; - Do garnka dodajemy pomidory z puszki i podsmażone warzywa; - Na tej samej patelni podsmażamy mięso – lekko podpieczone mięso dodajemy do garnka z sosem; - Do sosu dodajemy świeże pomidory. Lato niekoniecznie musi kojarzyć się z grillem, a spaghetti jest tego dowodem; obecność cukinii, świeżych i pachnących pomidorów, wonnych ziół doskonale wpasowuje się w krajobraz słonecznego odpoczynku. Ja gdy nie mam pomysłu na obiad zazwyczaj przyrządzam makaron – bo takie danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie trzeba główkować nad wyborem składników. W niedziele skusiłam się na spaghetti z cukinią i fenkułem – danie wyszło pysznie. Oliwa z oliwek 1-2 średnie pomidory ( pokrojone w kostkę) 1 puszka pomidorów ( około 400 gram) Anyżowy aromat kopru włoskiego idealnie skomponował się ze smakiem cukinii, kwaskowatych pomidorów i aromatycznych ziół – bazylii i tymianku.