Rozgrzewająca Zupa z Masłem Orzechowym Ciecierzycą i Fasolą

Joanna
Zupy
04.11.2017 4:25
Rozgrzewająca Zupa z Masłem Orzechowym Ciecierzycą i Fasolą

Przepis na Zupę z Masłem Orzechowym Ciecierzycą i Fasolą Około 3 filiżanki wody, wywaru z kurczaka lub wywaru warzywnego ½ części dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli ½ puszki ciecierzycy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka kminu rzymskiego ½ łyżeczki imbiru Pieprz cayenne i sól 2-3 łyżki masła orzechowego Odrobina sriracha sosu lub papryczka chili Odrobina sosu sojowego Połączenie fasoli i orzechowego kremu pomaga nam dostarczyć wszystkie esencjonalne aminokwasy – jak wiemy każdy z nich posiada różną i jakże ważną funkcję ( na przykład metionina – produkuje hormony i syntetyzuje białka, oczyszcza wątrobę, a tryptofan produkuję neuroprzekaźnik serotonina, ale również może być przekształcany w witaminę B3(niacynę). - Do tego samego garnka dodajemy fasolę i ciecierzycę, przyprawy – kmin rzymski, imbir, sól, pieprz cayenne ,masło orzechowe sos sriracha/lub papryczkę chili i sos sojowy – gotujemy na wysokim gazie; - Serwujemy z zielonym akcentem – zupę możemy serwować z tłuściutkim awokado, aromatyczną pietruszką czy cytrynową kolendrą.