Jeśli będziecie robić, to za długo lub użyjecie orzechów nie prażonych możecie otrzymać pyszne masło orzechowe 😉 Składniki: 4 jajka 100 g masła 125 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 100 g mielonych orzechów laskowych + do dekoracji 105 g mąki pszennej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao do wypieków mała szczypta soli do ubicia białek *odmierzałam łyżeczką z miarką, w przeliczeniu to około 10 i pół łyżki stołowej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do przestudzenia. Gotowe orzechy będą zarumienione, skórka zacznie na nich pękać, będzie unosił się przyjemny orzechowy aromat. orzechy wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut by przestygły. następnie przesypujemy je do szmatki, skręcamy ją i intensywnie pocieramy nasze orzechy. Jak domowym sposobem pozbawić orzechy laskowe skórki? orzechy wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (powinny swobodnie leżeć, nie jeden na drugim) wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 10 min. W drugiej misce mieszamy łyżką mąkę pszenną, zmielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia, kakao i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Nie tylko przyjemne, ale przede wszystkim wręcz ekspresowe (i oszczędzam pieniądze, bo gotowe mielone orzechy są drogie, a ja często piekę orzechowe wypieki 😉 ). Nie zostawiamy ciasta za długo w piekarniku, aby się zbytnio nie wysuszyło. Nie zawsze miałam w domu gotowe mielone orzechy. Jeśli takich nie mamy orzechy należy najpierw podpiec w piekarniku. Próbowałam je sama przygotowywać w domu, ale nie było to przyjemne. U mnie tyle wystarcza, ale musicie je obserwować, aby się nie przypaliły. Dziś zapraszam Was na pyszną orzechowo-czekoladową babkę (na orzechach laskowych). Uprażone orzechy pozbawione skórki rozdrabniamy w wielofunkcyjnym robocie kuchennym Magimix 5200XL Premium. Całych orzechów mam zawsze aż w nadmiarze, ale mielone… A i w przygotowaniu są tak proste, że mogę je piec cały czas 🙂 Do najmniejszej misy z założonym nożem wrzucamy prażone orzechy laskowe. No cóż… babki i serniki, to ulubione ciasta w moim domu. Czas pieczenia może być różny – u mnie około 40-45 minut. U mnie lukier + rozdrobnione orzechy laskowe.