Jeśli więc tak jak ja lubicie czasem dostarczyć swojemu podniebieniu odrobinę przyjemności, ten przepis jest dla Was 😉 Proste ciasto z bananami bez glutenu i laktozy – prosty przepis krok po kroku Aby przygotować ciasto z bananami, będziecie potrzebować: 80 g mąki ryżowej 30 g mąki kukurydzianej 30 g skrobii ziemniaczanej 3 dużych lub 4 małych jaj 100 ml oleju rzepakowego 140 g cukru kryształu (ja użyłam cukru trzcinowego) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 dużych bananów Będziecie również potrzebować formy do pieczenia – ja piekę ciasto w keksówce o wymiarach: 31 x 11,5 x 7 cm. Tak po cichutku muszę się Wam przyznać, że jestem wielkim łasuchem i choć staram się dbać o linię, nie umiem sobie odmówić słodkości 😉 Wychodzę jednak z założenia, że kawałek ciasta, (no dobra dwa kawałki :D) na tydzień, to jeszcze nie taka straszna rozpusta 😉 😉 Smacznego! 🙂 A jeśli szukacie pomysłu na inne ciasta z bananami polecam moje przepisy: Bananowe muffinki z karmelową niespodzianką Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego Ciasto z bananami bez glutenu i laktozy – wykonanie krok po kroku: 1. Banany obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Teraz można rozkoszować się jego smakiem, a zapewniam Was, że rozpływa się w ustach! Najlepiej smakuje z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty i oczywiście w dobrym towarzystwie 😉 Po tym czasie wyjmujemy ciasto, pozwalamy mu nieco przestygnąć i lekko opaść, po czym wysypujemy je z formy i przekładamy na talerz. Moje ciasto z bananami jest oczywiście bezglutenowe, a w dodatku bez dodatku laktozy. Skusicie się na takie Ciasto z bananami bez glutenu i laktozy? Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na kolejne ciasto – tym razem bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.