Kanapkowe ogórki do słoików

Przetwory
13.07.2018 2:40
Kanapkowe ogórki do słoików

Mąż nie jest zwolennikiem niczego, co z octem (choćby minimalną ilością), dlatego po spróbowaniu, gdy uznał, że są dobre, odsączał z zalewy na sicie, podczas gdy ja wyjadałam wprost ze słoika 😉 Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu i jeszcze w tym roku dorobię kilka słoiczków, bo na próbę zrobiłam tylko 7 – za mało :)EDIT: w przepisie dodałam informację, że podaną ilość przypraw do zamarynowania ogórków użyłam na 3 litry (litry, nie wiem czy to tyle samo kg) skrojonych już ogórków. Jeśli lubisz przetwory z ogórków sprawdź też moje przepisy na: Ogórki kiszone (przepis krok po kroku) Ogórki z musztardą PRZEPIS NA OGÓRKI KANAPKOWE SŁODKO-KWAŚNE Składniki: ogórki marchewka czosnek ziele angielskie liście laurowe gorczyca natka pietruszki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki soli kamiennej 1 gałązka świeżej bazylii Zalewa: 6 szkl. Ogórki z zalewy przekładamy do słoików, niezbyt ciasno, bo przy tak pokrojonych i długich plastrach może być potem problem z dotarciem zalewy w każdy zakamarek. Zalewamy je wodą z rozpuszczoną solą, dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki i łyżeczkę ostrej oraz listki bazylii i mieszamy (proporcje przypraw na 3 litry skrojonych ogórków). Zalewy wyszło więcej, więc warto od razu przygotować podwójną ilość składników (a nawet więcej – tak orientacyjnie mi się wydaje, bo wcale jej dużo do słoików nie wchodzi pomiędzy ogórki). Po pierwsze, by się dobrze przegryzły, a po drugie, bo publikuję tylko przepisy sprawdzone (bez spróbowania nie mogłabym ich tak nazwać, bo to był eksperyment). Do każdej słoika wkładamy 2 ząbki czosnku, kilka plasterków marchewki, 1-2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki gorczycy i po gałązce natki pietruszki. Pokombinowałam trochę i zrobiłam zalewę nieco w kierunku korniszonów, ale przy takich dodatkach i proporcjach zalewa wyszła słodko kwaśna, z lekką nutką ostrości, a ogórki dzięki niej pyszne, o wyraźnym smaku. Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na plasterki – można szatkownicą, ja kroiłam obieraczką do warzyw, więc były ciut cieńsze niż z szatkownicy. Dobrze jest dodatkowo poruszyć widelcem zawartość słoika, by zalewa na pewno wszędzie dotarła (w razie potrzeby wtedy uzupełniamy ją tak, by cała zawartość słoików była zakryta). Bo czy ja bym miała na to czas i tyle cierpliwości, by tak słoik po słoiku układać te plasterki, niczym świstak co zawijał sreberka? Dlatego moja wersja jest bez ładu i składu, bez zwracania uwagi na to jak się ułożą w słoikach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/07/ogorki-kanapkowe-sodko-kwasne/