Sernik agarowy: - 800 g mielonego sera białego* - 4 jajka - 1 szklanka cukru pudru - 300 ml pełnotłustego mleka - 1 niewoskowana cytryna - 2 czubate łyżki agaru - szczypta soli Galaretka malinowa: - 500 g malin - 100-200 ml wody - 2 łyżeczki agaru - 2 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE - Upiecz biszkopt z 3 jajek z tego przepisu na biszkopt idealny. Na sam koniec wlej sok z wyciśnięty z cytryny oraz otartą z niej skórkę i ponownie wymieszaj. Gotowy sernik agarowy przelej na wystudzony biszkopt, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia, a najlepiej na całą noc. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami! - Gotową galaretkę wylej na stężały sernik agarowy, bardzo szybko wyrównaj szpatułką lub przechylając formę (galaretka po kontakcie z zimnym sernikiem momentalnie zastyga). Najlepsza będzie forma o wymiarach 22x32 cm. - Upieczony i jeszcze gorący biszkopt wyjmij od razu z formy i połóż do góry nogami na papierze do pieczenia. Żółtka umieść w metalowej lub szklanej misie i wstaw do kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą). SKŁADNIKI Biszkopt: - biszkopt z 3 jajek z tego przepisu Sernik agarowy wstaw do lodówki na kolejne 2 godziny, aby galaretka stężała i pokrój w kostkę. - Białka ubij z solą na sztywną pianę i dodaj je do gotowej masy serowej, mieszając całość delikatnie szpatułką. Biszkopt możesz dodatkowo nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Przed przygotowaniem sernika wyjmij go na kilka godzin z lodówki). Galaretka w temperaturze pokojowej powinna mieć nadal płynną konsystencję, jeśli jednak zacznie się zsiadać, dolej odrobinę wody i delikatnie podgrzej. Do sernika agarowego zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę.