Idealne ciasto na pierogi - sprawdzony najlepszy przepis!

Obiad
19.04.2018 1:03
Idealne ciasto na pierogi - sprawdzony najlepszy przepis!

Dlatego też dzielę się przepisem z Tobą, bo odkąd opublikowałam na blogu pierwszy przepis na pierogi z ciastem na oleju (Pierogi z jagodami) dostałam masę wiadomości z podziękowaniami, że TO JEST TO! Odstawiamy na kilka minut, by odpoczęło (przykrycie jest ważne – dostęp powietrza powoduje przyspieszone wysychanie nawet takiego elastycznego ciasta z olejem. Przystępując do lepienia pierogów ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm (ja zazwyczaj dzielę całą porcję na dwie części, wolę nie ryzykować wysychania. Ulepione pierogi najlepiej jest układać na czystej ściereczce (jednak nie polecam tego przy pierogach owocowych – sprawdziłam na własnej ścierce ryzyko zaplamienia ściereczki sokiem z jagód 😀 ) i przykrywać drugą – by nie obsychały z wierzchu. Pierogi zawsze gotuj partiami, wrzucając je na lekko osolony wrzątek z 1-2 łyżkami oleju rzepakowego i gotuj około 3-4 minut od wypłynięcia na wierzch (zawsze zwracaj uwagę na grubość ciasta – jeśli grubsze, gotuj dłużej). 😀 czy tam oszczędność – jak kto nazwie 😉 Do pierogów z farszem wytrawnym zawsze dodaję trochę soli i bardzo często pieprzu – lubię charakterne 😉 ponadto możesz dodać kurkumę lub słodką paprykę, by jednocześnie zabawić się finalnym kolorem 😉 RADY DOTYCZĄCE PIEROGÓW: Jeśli nie masz wałka – spróbuj poradzić sobie butelką 😉 sprawdzony, ekonomiczny, studencki sposób. Jeszcze inna, ale z pewnością dużo bardziej pracochłonna opcja to ciasto uformuj w wałek, pokrój go na plastry, a każdy plaster rozpłaszczaj w palcac na kształt koła – kiedyś tak się u nas lepiło pierogi. Szybkie wypróbowanie 😀 pomysłów na farsz jest nieskończona ilość, możesz przejrzeć moje przepisy na pierogi lub wykorzystać własną recepturę (lub znalezioną w książce czy innym miejscu w sieci). Jak nie masz czym wycinać lub brakuje czasu na monotonne lepienie, pokrój ciasto nożem na kwadraty i zrób pierogi trójkątne. Na bieżąco obserwuj ile jeszcze wody potrzeba – ciasto powinno wyjść gładkie i elastyczne, nie lepić się do rąk i ich nie brudzić. Mieszaj łyżką (pamiętaj, że wlewasz gorącą wodę – mieszanie dłonią grozi poparzeniem), by wstępnie wyrobić i ocenić ile jeszcze wody dolać (ja wlewam całą lub prawie całą – m.in. od rodzaju i jakości mąki zależy ile ciasto wody pochłonie). Testując takie ciasto specjalnie odmierzałam na tyle ile mogłam składniki, żeby już mieć recepturę na wszelkie pierogi, jakie zachce mi się lepić. Można też ułożyć na desce oprószonej mąką (tu wadą jest to, że bardzo szybko bieleje woda w czasie gotowania, a dodatkowo na pierogach często zostaje taka lekka warstwa mączna). Takie, które oprócz łatwego lepienia będzie jeszcze na tyle plastyczne i miękkie, żebym mogła się nauczyć jak robić falbankę na brzegu pieroga w dłoniach. Od tej pory tylko z takiego ciasta korzystam (choć pierogów znajdziesz u mnie więcej, zobacz TUTAJ -z różnymi ciastami, ale od teraz raczej ciężko będzie o inny przepis na ciasto 😉 Jest też opcja kwadratowych/prostokątnych – jak lubisz/umiesz – coś na zasadzie jak robienie ravioli, rozmiar wedle uznania). Sama szukałam odpowiedzi na pytanie jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę (staraj się nie pomijać tej czynności, puszystsza jest lepsza), wlej olej i połowę gorącej wody. Czyli wrzucić je wprost do zimnej wody na około 20-30 sekund (w tym czasie opadną na dno. Masz już gotowy przepis na idealne ciasto, a teraz czas na… Ale ja nadal nie wiedziałam jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/04/jak-zrobic-idealne-ciasto-na-pierogi/