Polecam również inne przepisy na przetwory z ogórków: Ogórki kanapkowe do słoików Składniki (na 7 słoików 400ml): 2 kg ogórków zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki octu 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki curry 1 posiekany ząbek czosnku dodatkowo na każdy słoik: 0,5 łyżeczki gorczycy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 nieduży listek laurowy opcjonalnie: ostra papryczka Ogórki umyć, odkroić piętki, ostrym nożem pokroić w podłużne plastry o grubości ok 3mm. 2 kg ogórków zalewa: 2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki octu 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki curry 1 posiekany ząbek czosnku dodatkowo na każdy słoik: 0,5 łyżeczki gorczycy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 nieduży listek laurowy opcjonalnie: ostra papryczka Ogórki umyć, odkroić piętki, ostrym nożem pokroić w podłużne plastry o grubości ok 3mm. Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy (oraz ostra papryczkę, jeśli wolicie pikantne smaki), pionowo włożyć plastry ogórków. Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy (oraz ostra papryczkę, jeśli wolicie pikantne smaki), pionowo włożyć plastry ogórków. Od tego momentu pasteryzować przez 7 minut*, następnie słoiki wyciągnąć, ustawić na desce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostudzenia. Od tego momentu pasteryzować przez 7 minut*, następnie słoiki wyciągnąć, ustawić na desce, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostudzenia. Do ich przygotowania lepiej wybierać ogórki młode, z jak najmniejszymi ziarenkami oraz jednakowej długości (najlepiej żeby były trochę niższe, niż słoiki). Dno garnka wyłożyć bawełnianą ścierka, w garnku ustawić słoiki. Dno garnka wyłożyć bawełnianą ścierka, w garnku ustawić słoiki.