Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną

kardamonovy
Obiad
12.07.2018 10:03
Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną

Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 mała cytryna parę gałązek świeżego tymianku 1 łyżka jasnego sosu sojowego sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Każdą ćwiartkę przecinamy na wysokości stawów, doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wlewamy olej i sos sojowy, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w mniejsze kawałki cytrynę (można z niej wcześniej wycisnąć sok do marynaty) i gałązki tymianku. Mięso razem z marynatą wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (w połowie pieczenia można kurczaka obrócić). Wiem natomiast, że nieprędko ponownie zagości u nas w kuchni (no chyba, że uda mi się dorwać jakiegoś wiejskiego skurczybyka).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/udka-z-kurczaka-z-tymiankiem-i-cytryna/