Bardzo podoba mi się sterowanie na panelu dotykowym, po uruchomieniu naprzemiennie wyświetla się ustawiona temperatura i czas pieczenia, a po zakończeniu pracy jest przyjemny dla ucha alarm – lubię, gdy urządzenie sygnalizuje mi zakończenie działania, bo zdarza mi się zapomnieć, że w ogóle coś włączyłam 😉 Podczas korzystania kosz jest bardzo gorący, misa też, ale uchwyt do wyjmowania całości z urządzenia nie nagrzewa się i można swobodnie uchwycić go gołą dłonią (ale nie stawiaj misy na powierzchni nieodpornej na gorąco!). Zresztą – skoro można w niej smażyć, to jak to inaczej ma wyglądać? 😉 Kosz i misa pokryte są warstwą teflonu, dzięki czemu nie tylko jedzenie nie przywiera, ale też obie części łatwo utrzymać w czystości. Wtedy dopiero uznałam, że takie urządzenie to coś dla mnie, bo ja lubię sobie w kuchni upraszczać 😉 i jeśli mogę przygotować niemal cały obiad w jednym urządzeniu, to chętnie z tego korzystam. Przetestowałam 😉 i na przykład wrzuciłam porcję frytek, po 7 minutach przemieszałam, po kolejnych 3 minutach ponownie przemieszałam i przerzuciłam frytki na jedną stronę, a na drugiej ułożyłam 3 polędwiczki z kurczaka. Ale według mnie to raczej komunikat o możliwości ograniczenia tłuszczu w potrawie, bo przez kilka dni korzystania i pieczenia mięs (głównie dla mięsożernego męża 😉 ale i dla mnie, i dzieci) nie widzę, aby coś się jej działo. Ale jak nie masz miejsca, żeby na co dzień urządzenie stało na wierzchu, to na górze frytkownicy jest specjalny, chowany uchwyt, który ułatwia przenoszenie całości. 😉 zastanów się nad ciekawą odpowiedzią i weź udział, frytkownica już wkrótce może być Twoja 😉 konkurs trwa do 25 lipca, do godziny 23:59 i odbywa się wyłącznie na Facebooku – to tam zamieść odpowiedź na pytanie konkursowe. Tu też plus za wykonanie, bo ja na przykład już kiedyś roztłukłam stojący blender, który wyśliznął mi się swym opływowym kształtem z rąk 😉 tu uchwyt jest wygodny i bezpieczny. W podobny sposób piekłam udka (wcześniej namoczone w solance i osuszone z wody) oraz pierś w przyprawie kebab-gyros (z sałatką i frytkami wyszedł a’la domowy kebab). W tym wpisie podaję, m.in. przepis na polędwiczki z kurczaka z frytkownicy Freat i opisuję wrażenia z jej użytkowania. Polędwiczki z kurczaka upiekły się w 10 minut i nie były za suche, po prostu w sam raz. Póki co stoi na moim kuchennym blacie i prócz usprawniania mi przygotowywania obiadów dodatkowo świetnie wygląda 😉 ma antypoślizgowe nóżki, więc nie boję się, że ktoś zawadzi i mi go zsunie. W instrukcji jest czarno na białym, żeby nie wlewać oleju do misy pod koszem, a tu wiadomo – wytopi się. Choć też na pewno spróbuję wcześniej lekko podgotować swoje ziemniaki, a dopiero potem przełożyć do frytkownicy (ale na pewno nie te młode, przywiozę sobie zeszłorocznych). Chciałam mieć frytkownicę beztłuszczową, odkąd dowiedziałam się, że te urządzenia to takie małe combo, w którym można przygotować wiele rzeczy na różne sposoby. Nie sztuka jest raz zrobić frytki i stwierdzić, że ok lub nie 😉 i oczywiście będę z niej korzystać nadal. Zamrożone wrzuciłam do kosza, w sumie piekłam niecałe 20 minut, z czego 3 razy przemieszałam je wewnątrz (każdorazowe otworzenie pojemnika nieco schładza wnętrze, zupełnie jak w piekarniku). Oprócz tego, że frytkownica Freat jest urządzeniem wielofunkcyjnym i służy nie tylko do frytek, na uwagę zasługuje fakt, że ma świetny design! Podobnie postąpiłam z pałkami z kurczaka, z tą różnicą, że tu najpierw podpiekałam pałki, a potem dodałam frytki. Że we frytkownicy to nie same frytki, ale i sporo innych dań, w tym mięs, można przygotować. Jeśli podoba Ci się ta frytkownica i chcesz ją mieć, weź udział w konkursie, który właśnie startuje na Facebooku! Wpływ na to może mieć jeszcze gatunek ziemniaków, dlatego kolejny raz spróbowałam z mrożonymi i tu byłam miło zaskoczona jak dobre mogą być frytki upieczone powietrzem! misa powinna wtedy stać, nie trzymaj w powietrzu za sam uchwyt) i z łatwością wyłożyć zawartość czy umyć. Zawsze byłam zwolenniczką samodzielnie przygotowanych frytek od A do Z, bo mając ziemniaki prosto z pola jest to rozwiązanie zwyczajnie oszczędniejsze i baaardzo rzadko sięgam po mrożone. Ale też uważam, że to świetna alternatywa, która przyspiesza czas spędzony w kuchni, dlatego czasem kupuję – upraszczam i przyspieszam przygotowanie posiłku. Do tej frytkownicy beztłuszczowej na pewno będę czasem kupować, żeby cieszyć się smakiem frytek bez roboty – wrzucam, przemieszam i zaraz mam. Udka piekłam około 30 minut (+/-), wcześniej też je przyprawiłam (a przed tym wymoczyłam przez noc w solonej wodzie – zawsze tak robię przed pieczeniem). Frytki próbowałam robić z własnych ziemniaków, w dodatku młodych (a najlepsze są te “stare, dojrzałe), ale szczerze mówiąc efekty były średnie. PRZEPIS NA POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z FRYTKOWNICY FREAT W urządzeniu jest bardzo fajnie zaplanowany obieg gorącego powietrza i piecze się dobrze też od spodu. To bardzo duże ułatwienie w kuchni, gdy z pomocą jednego urządzenia mogę przygotować więcej niż jedno danie. Przygotowując dania, które widzisz na zdjęciach za każdym razem korzystałam z maksymalnej temperatury urządzenia, czyli 200 stopni. Jeszcze tego nie robiłam, ale jak coś można, to ja zawsze chętnie 😉 Nowoczesny design!