Zachęcam do zrobienia;) Składniki (na 6-7 porcji): ok. 750g schabu lub chudej karkówki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego czerwona papryka 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 łyżki oliwy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawić na 30 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin w temp. 150stC (czas pieczenia zależy od twardości mięsa - u mnie było gotowe po 1,5 godzinie). Póki krzątałam się na balkonie sadząc kwiaty, w piekarniku robił się obiad. Nie musicie ściśle trzymać się składników, wszelaka improwizacja jest nawet wskazana - np. można dodać paprykę, pieczarki albo różyczki kalafiora, a mięso doprawić bardziej pikantnie. Moja rola ograniczyła się do pokrojenia i doprawienia mięsa, obrania i pokrojenia warzyw i ułożenia wszystkiego w worku do pieczenia. A, zapomniałabym;) ja do pieczenia wykorzystałam schab ukrojony od strony karkówki, ta cześć schabu jest bardziej miękka i krucha. Na niedzielny obiad w gronie rodziny albo dla gości - danie doskonałe.