Wiśniowa chmurka

Beata
Ciasta
08.07.2018 0:07
Wiśniowa chmurka

Masa śmietanowa 600 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone cukier puder według własnego smaku Śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, a następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Beza 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g płatków migdałowych Białka ubić na sztywno,a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, wodę i zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać nożem. Blaszkę 38x23 cm obrócić do góry dnem, ułożyć na niej papier do pieczenia i wyłożyć pianę na całej powierzchni blaszki. Warstwa wiśniowa 1 kg wiśni 3 galaretki wiśniowe Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (3,5 szklanki) i wystudzić. Ciasto 300 g mąki 125 g masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta, które polecam. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki. Masę wyłożyć na zastygniętą galaretkę z wiśniami. Posypać całość płatkami migdałowymi i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 50 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2018/07/wisniowa-chmurka-ciasto.html