Od czasu do czasu zamieszać, w miarę potrzeb dolewać wodę, ale nie za dużo, żeby kapusta w niej nie pływała ?. - Kapustę wrzucić do dużego garnka (najlepiej dużego ale niskiego, z dużym dnem), dolać trochę wody i gotować na dość dużym ogniu tak, żeby woda intensywnie parowała. Młoda kapusta z marchewką i cebulą Młoda kapusta jest obok truskawek i szparagów sezonowym produktem na czasie, więc i ona doczekała się jakiegoś przepisu ze swoim udziałem. Więc zasada numer jeden brzmi: nie rozgotowywać! ? Marchewka dobrze się komponuje i smakowo i wizualnie z kapustą, a lekko podsmażona cebula nadaje całości swoistego charakteru. Składniki: - młoda kapusta - marchewka - cebula - koperek (na większą kapustę spokojnie mogą pójść 2 pęczki) - olej rzepakowy - pieprz - opcjonalnie: lubczyk Wykonanie: - Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Powinny być pewnie magiczne trzy zasady, ale nie mam błyskotliwego pomysłu na trzecią, więc możecie sobie wymyślić własną zasadę ?. Bardzo ważne jest dla mnie, żeby kapusty nie rozgotować, ona powinna pozostać lekko chrupiąca. Rozgotowana kapuściana paciaja ani nie wygląda apetycznie, ani też nie smakuje dobrze.