Drożdżówki z żurawiną

Beata
Ciasta
01.12.2017 0:56
Drożdżówki z żurawiną

Ciasto 540 g mąki pszennej 80 g cukru 10 g suchych drożdży 75 g masła 250 ml mleka 2 jajka Żurawina 400 g świeżej lub mrożonej żurawiny 120 g cukru 3 łyżki wody Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 40x50 cm posmarować żurawiną i zwinąć ciasto w roladę. Lukier 1 szklanka cukru pudru 4-5 łyżek wody Wszystko razem dokładnie wymieszać Mąkę przesiać do miski dodać cukier, wsypać suche drożdże. Nakryć blaszkę z bułkami ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną. Jeżeli skorzystacie z przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Bułki układać obok siebie w pewnych odstępach tak, aby podczas wyrastania połączyły się. Mleko ciepłe, ale nie gorące wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka i masło roztopione i przestudzone. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i nakryć bawełnianą ściereczką. Pokroić na 12 kawałków o szerokości około 3,5cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2017/12/drozdzowki-z-zurawina.html