Lekki torcik tiramisu

Małgorzata
Fit
28.10.2017 12:56
Lekki torcik tiramisu

Składniki: na 8 kawałków Biszkopt z amarantusa (średnicy 18-20 cm): - 3 szklanki ekspandowanego amarantusa (90 g) - 2 jajka (120 g) - 3 łyżki ksylitolu (30 g) Masa à la mascarpone: - 75 g kaszy jaglanej - 400 ml + około 70 ml mleka - 5 łyżek ksylitolu (50 g) - 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) - ekstrakt / aromat waniliowy Dodatkowo: - 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo zaparzone espresso) - 1 łyżka ksylitolu (10 g) - 1 łyżka amaretto - 70 ml wody - 2 łyżki kakao (10 g) Wykonanie: Porównanie wartości odżywczych dla 1 kawałka tradycyjnego tortu tiramisu (dane ⇒ stąd) i mojej lżejszej wersji (z mlekiem krowim 1,5% tłuszczu): |Produkt||Energia [kcal]||Białko [g]||Tłuszcze [g]||Węglowodany [g]||Błonnik [g]| |Tradycyjny tort tiramisu (kawałek 170 g)||570||10||39,8||40,6||1,4| |Lekki torcik tiramisu (kawałek 110 g)||197||12,5||5,1||18,9||1,1| Zrobiłam do niego biszkopt z dmuchanego amarantusa oraz masę imitującą tę z serka mascarpone – z jaglanego budyniu i twarogu. Zostawić do wystudzenia. - Zmiksować twaróg z wystudzonym budyniem, ksylitolem, paroma kroplami aromatu / ekstraktu waniliowego i stopniowo dolewać mleko (około 70 ml, ale to zależy od twarogu) do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Masa też nie jest skomplikowana, a smakowo może spokojnie konkurować z tradycyjną ciężką masą z mascarpone, żółtek i cukru. To ciasto wcale nie jest specjalnie skomplikowane, może się takie pozornie wydawać, bo mamy tu kilka elementów, ale wykonując je przekonacie się, że jest naprawdę proste. - Biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć ½ kawy, nałożyć na niego ½ masy à la mascarpone. Złożenie tortu: - Zaparzyć kawę (potrzeba około 70 ml mocnej kawy) z dodatkiem ksylitolu, wystudzić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://malgorzatarusek.pl/lekki-torcik-tiramisu/