Składniki: na 2 porcje 4 łyżki chia (40 g) kubeczek 250 g jogurtu naturalnego (dałam dość rzadki jogurt) 100 ml mleka 1,5% 200 g truskawek Wykonanie: Jogurt wymieszać z mlekiem i chia, odstawić na 10-15 minut i ponownie dokładnie wymieszać. Lubię robić pudding chia z wykorzystaniem jogurtu, bo lubię jak jest gęsty, a taka jogurtowa wersja jest dużo lżejsza od tradycyjnego puddingu chia na mleku kokosowym. Zresztą nie jestem fanką mleka kokosowego, bo to jednak duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i wymieszanie go z chia psuje zdrowotność tych małych, szarych nasionek bogatych w tłuszcze omega-3. Taki jogurtowy pudding chia to naprawdę fajne drugie śniadanie czy podwieczorek. Można oczywiście wykorzystać różne owoce zależnie, co jest na czasie (np. zimą robię jogurtowy pudding chia z kaki). Tak mi przyszło do głowy, że można sobie taki pudding przyrządzić na kibicowanie polskiej drużynie piłki nożnej, bo jest w naszych narodowych barwach ?. Żeby zrobić taką dekorację jak na zdjęciach, trzeba z około 6 truskawek wykroić ze środka po 3-4 dość cienkie plasterki.