1 i ½ ogórka średniego 1 średnia papryka zielona 2-3 ząbki czosnku Koper ½ filiżanki kremówki lub chudej maślanki Sok z ½ cytryny Smak chłodnika podkreśla koper; jego ciepły akcent – anyżu połączonego z selerem doskonale podkreśla smak warzyw. Dodajemy kremówkę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz – całość miksujemy . Zupa jest mało kaloryczna – można ją spożywać na obiad lub lunch. Lato to idealny czas na chłodnik; chłodna zupa jest orzezwiająca, nawadniająca i obfitująca w wartości odżywcze. Ponadto zupa zawiera potas który pomaga regulować ciśnienie i błonnik który doskonale usprawnia trawienie.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://harmoniacialaiumyslu.com/2018/07/06/chlodnik-z-ogorka-i-papryki/