Składniki: brownie 90 g gorzkiej czekolady (min. 74%) 2 jajka klasy M 2 bardzo dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki jaglanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka masła orzechowego kilka łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła) 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka i sok z jednej pomarańczy (opcjonalnie) szczypta chilli dodatkowo 200 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki żelatyny słodzidło do smaku owoce leśne (u mnie mrożone) płatki migdałowe Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej, ale nie wrzącej wody. 💕 ✩✩✩ ✩✩✩ Ciasto dobrze jest nasączyć wcześniej mocną kawą - będzie bardziej wilgotne i lepiej skomponuje się z pozostałymi warstwami. Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz sok z niej, masło orzechowe, słodzidło (u mnie syrop z agawy) i szczyptę soli. Ja początkowo upiekłam brownie, po czym stwierdziłam, że jednak samo w sobie jest zbyt nudne i... zrobiłam z niego deser! Upieczone brownie będzie bardzo kruszące, więc należy je rozkruszyć do kieliszków/kubeczków, dodać łyżkę, dwie jogurtu greckiego, a następnie ozdobić owocami leśnymi i płatkami migdałowymi. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ja to zrobiłam w mikrofalówce). Dzisiaj prezentuję Wam przepis na ekspresowy, letni deserek, którego bazą jest dowolne ciasto czekoladowe. Deser brownie z owocami leśnymi