Przepis pochodzi z serwisu bonappetit.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka lub indyka, świetnie sprawdzą się też polędwiczki drobiowe 3-4 łyżki mąki 2 łyżki parmezanu startego 4 łyżki oleju 2 łyżki masła 4 łyżki kaparów 2 łyżki siekanej pietruszka lub szczypioru 2 łyżki soku z cytryny lub 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (wino, nie ma co kryć jest znacznie lepsze) Krok 2 Wysyp na talerz 4 łyżki mąki i 2 łyżki parmezanu. Kurczak panierowany w tartej bułce jest pyszny, ale kurczak piccata jest jeszcze bardziej smakowity, lżejszy, mniej kaloryczny, bardziej wystawny i wymaga o połowę mniej pracy. Mamy dla Was przepis na szybkiego kurczaka w lekkiej panierce, któego można zrobić w 10 miniut. Jeśli nie macie wina pod ręką dodajcie trochę masła na patelnię, albo bulionu i doprawcie odrobiną soku z cytryny. Rozgrzej na szerokiej patelni 4 łyżki oleju i łyżkę masła. Łatwy Liczba porcji: 2 Kurczak piccata, czyli kurczak panierowany inaczej Kurczak piccata to danie dla zabieganych, poirytowanych, zdenerwowanych. Żeby zrobić kurczaka piccata wystarczy prosta panierka: zwykła mąka wymieszana z parmezanem. Jak gotować w takim nastroju, kiedy człowiek na ochotę tłuc garnki? Krok 1 Przekrój wzdłuż każdy filet kurczaka na dwa cieńsze kotlety. Podawaj kurczaka piccata z kaparami, przybrany plastrami cytryny. Smaż na złoto na patelni. Wymieszaj tak by kapary połączyły się z sosem ze smażenia kurczaka. Krok 4 Obtocz kurczaka dokładnie w panierce.