Składniki: ok. 250 g mąki ryżowej 100 g kaszy jaglanej 40 g proszku budyniowego 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego 1/2 szklanki mleka 1,5% bez laktozy * filiżanka mocnej kawy 3 jajka klasy M 2 banany 2 czubate łyżki naturalnego kakao nikostłuszczowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej cukier wanilinowy szczypta soli + 2 duże/3 mniejsze gruszki *można zastąpić mlekiem roślinnym Przygotowanie: Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. możecie użyć zwykłego; ważne by wykorzystać gęstą masę, która osadza się na samym wierzchu mleczka Olej kokosowy roztopić w miseczce podgrzewając przez kilka sekund w mikrofalówce. Nie mając w zanadrzu żadnego przepisu ani pomysłu, kierując się wyłącznie własnym, ,,kuchennym instynktem (hah, fajnie to brzmi!), zabrałam się za szukanie składników. Postawiłam na wersję bezglutenową (a co, jak szaleć to szaleć!), więc w moim cieście znalazła się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić w małą kosteczkę, przełożyć do miski. 🌟 Ciasto upieczone z myślą o babci w dniu jej święta. kokosowa polewa kilka łyżek mleczka kokosowego light* łyżka oleju kokosowego łyżka cukru pudru wiórki kokosowe * Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Do jajek dodać szczyptę soli i utrzeć na puszystą pianę wsypując stopniowo cukier trzcinowy. Połączyć z mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem, wymieszać całość przy pomocy rózgi kuchennej. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo zadowolona! Moją uwagę przykuły gruszki, później pomyślałam o połączeniu ich z ... kawą. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem..