SMACZNEGO! Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka 200 g kiełbasy wędzonej 4 łyżki oleju roślinnego 2 kolorowe papryki 1 duża cebula 2 cukinie 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 500 ml przecieru pomidorowego (passata) 200 ml wody sól, pieprz Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Na szczęście z takiego warzywnego zestawu, łatwo jest zrobić właśnie leczo w słoiki ale nie tylko. W oryginale, warzywa smaży się na smalcu z dodatkiem aromatycznej sproszkowanej papryki. Moja propozycja jest z kiełbasą i mięsem z udka kurczaka ale raczej dominują warzywa. Klasycznie to danie, najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu. Jedne z samymi warzywami, inne z kiełbasą lub kurczakiem. Na tej samej patelni z drugą częścią oleju, podsmaż warzywa. Jeśli skorzystacie z przepisu, podzielcie się opinią w komentarzach. Na końcu wsyp cukinię , a po chwili czosnek w pokrojony w plastry. Wielokrotnie zdarzyło się, czy to u mojego dziadka, czy u mojej teściowej, że cukinia i papryka oraz pomidory bardzo obficie danego roku obrodziły. W zależności od dostępnych warzyw, czy aury na zewnątrz, można wybrać swoją ulubioną wersje. Rumiane plastry kiełbasy przełóż na talerz z kurczakiem. Leczo – Najlepsze z pajdą chleba Jest wiele wariantów leczo. Sam musiałem dzielić się z sąsiadami (jak zwykle), bo wyszedł cały gar 😉