Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem

Malgorzata
Desery
29.06.2018 9:30
Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem

Składniki: 1 opakowanie (375 g) ciasta francuskiego, rozmrożonego 350 g rabarbaru, pokrojonego na 1 cm kawałki 200 g jabłek, obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę 1/2 szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 jajko , rozbełtane Lukier pomarańczowy: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W średnim rondelku umieść rabarbar, jabłka, cukier i 2 łyżki, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut aż rabarbar zmięknie. Dziś przedstawiam jeden z pierwszych deserów, który potrafiłam wykonać na początku mojej drogi kulinarnej, czyli rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem polane lukrem pomarańczowym. Jeżeli lubisz takie dobroci w cieście francuskim, spróbuj także te z jabłkami, żurawiną z sosem waniliowym – pyszności! Na koniec wysmaruj lukrem powstałym po wymieszaniu cukru pudru i soku z pomarańczy i zajadaj. Ułóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na kwadrat o grubości 3 mm (jeżeli masz rozwałkowane to tylko je rozwiń). Trudno mi teraz uwierzyć, że jeszcze kilka lat temu szczytem moich możliwości było odgrzanie bigosu przywiezionego z domu 😉 Polecam także takie nadziewane tylko jabłkami i rodzynkami z odrobiną cynamonu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/rozki-francuskie-z-jablkami-i-rabarbarem-apple-rhubarb-turnovers/