Więcej przepisów na sosy i dipy znajdziesz tutaj: Sosy i dipy – przepisy Sos tzatziki – Składniki: 300g jogurtu typu greckiego 3 średnie ogórki gruntowe lub ogórek wężowy (200g) 1 ząbek czosnku (lub więcej – wedle uznania) pół pęczka koperku 10 listków świeżej mięty 1 łyżka oliwa z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego sól do smaku pieprz czarny do smaku, świeżo mielony Zetrzeć ogórki na tarce o dużych lub małych oczkach (wedle uznania, ja osobiście najczęściej trę na małych oczkach), posolić, odstawić na około 10 minut. Czasami niektórzy próbują go jeszcze bardziej “odchudzić’ dając jogurt 0% tłuszczu, ale nie polecam tej wersji, gdyż cały sekret idealnego tzatziki tkwi właśnie w gęstym jogurcie typu greckiego, który jednak tego tłuszczu trochę ma i nadaje sosowi głębszy smak i lepszą konsystencję. Sos tzatziki (cacyki, tzadziki, dzadzyki) podawany jest jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawany jest oddzielnie jako dip. Zobacz przepis na: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz Przy okazji zobacz przepis: Mizeria z ogórków i śmietany Sos tzatziki – przepis na pyszny grecki sos, którego 3 główne składniki to ogórek, jogurt grecki i czosnek. (Najlepsze będą małe lub średnie ogórki gruntowe, które są w środku kruche i nie mają zbyt dużo gniazd nasiennych. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać. U mnie dodatkowo pojawia się koperek oraz mięta, a także oliwa i sok z cytryny.