Jednak podczas smażenia pod przykryciem należy podglądać jajko co jakiś czas, by nie doprowadzić do zbytniego przedłużenia się smażenia, gdyż spowoduje to ścięcie się cieniutkiej warstwy białka, jaka od góry wyścieła żółtko (czyli prosto mówiąć – przezroczyste dotąd białko zmieni kolor na biały przykrywając żółtko), a tego powinniśmy unikać, jeśli chcemy uzyskać idealne wizualnie jajko sadzone. Np. na oliwie z oliwek jest mniejsze ryzyko, że przypalimy białko, zaś na maśle białko zarumieni się najszybciej, więc jeśli nie chcemy by było zarumienione, to podczas smażenia na maśle musimy być bardziej czujni. Np. na oliwie z oliwek jest mniejsze ryzyko, że przypalimy białko, zaś na maśle białko zarumieni się najszybciej, więc jeśli nie chcemy by było zarumienione, to podczas smażenia na maśle musimy być bardziej czujni. Jajka sadzone można podawać na wiele sposobów, np. jako dodatek do innych dań (zobacz: Sałatka z kaszą kuskus i jajkiem sadzonym) lub tradycyjnie z ziemniaczkami i koperkiem, co jest moim jednym z ulubionych obiadów w sezonie na młode ziemniaczki. Pewnie większość z Was myśli, że jest to banalnie proste – no i prawda – jest banalnie proste, ale nie każdy przygotowuje je w prawidłowy sposób, przez co jajko traci na walorach smakowych, bądź odżywczych. Jajka sadzone posolić dopiero po zakończeniu smażenia, najlepiej po przełożeniu ich już na talerz – dzięki temu uniknie się brzydkich przebarwień na żółtku. Jajko nie powinno zacząć mocno skwierczeć, a jeśli tak się dzieje i dodatkowo zaczęły się pojawiać pęcherzyki na białku, to oznacza, że moc palnika jest zbyt wysoka i należy zmniejszyć płomień. Jajka sadzone – składniki, które potrzebujesz: jajka olej rzepakowy/ oliwa z oliwek /masło zwykłe lub klarowane sól opcjonalnie świeży koperek Jakie powinno być idealne jajko sadzone? Najlepiej na dobrej teflonowej lub ceramicznej patelni, ponieważ ważne jest, by powłoka była nieprzywierająca, co ułatwi smażenia, a także pozwoli zredukować ilość tłuszczu potrzebną do smażenia. Najlepiej na dobrej teflonowej lub ceramicznej patelni, ponieważ ważne jest, by powłoka była nieprzywierająca, co ułatwi smażenia, a także pozwoli zredukować ilość tłuszczu potrzebną do smażenia. Idealnie usmażone jajko sadzone powinno mieć ścięte białko, lecz wciąż płynne żółtko, chociaż są i tacy, którzy wolą zajadać się jednak jajkiem sadzonym z mocno ściętym żółtkiem. Po około 2 minutach smażenia, przykryć jajka pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż białko się zetnie, a żółtko wciąż pozostanie płynne. Należy jednak pamiętać, że w zależności od użytego tłuszczu jajka będą miały nieco inny smak, a także czas ich smażenia będzie różny. Należy jednak pamiętać, że w zależności od użytego tłuszczu jajka będą miały nieco inny smak, a także czas ich smażenia będzie różny. Jednak można przyjąć, że jajko sadzimy ok. 4 minuty – 2 minuty bez przykrycia + 2 minuty pod przykryciem. Jednak można przyjąć, że jajko sadzimy ok. 4 minuty – 2 minuty bez przykrycia + 2 minuty pod przykryciem. Smażenie pod przykrywką powoduje, że wysoka temperatura działa również z góry, przez co białko szybciej się ścina, a jednocześnie nie przypala od spodu. Mi najbardziej kojarzy się jednak z pomysłem na letni obiad w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i szklanką maślanki bądź zsiadłego mleka. Jajka sadzone to szybki pomysł na obiad, śniadanie lub kolację. Jajko sadzimy na otwartej patelni czy pod przykryciem? Żeby spalić kalorie zawarte w jednym jajku sadzonym trzeba jeździć na rowerze przez około 13 minut.