Frappuccino z solonym karmelem. Najpesza kawa ze wszystkich!

Kasia
Desery
27.06.2018 16:21
Frappuccino z solonym karmelem. Najpesza kawa ze wszystkich!

Mrożone cappuccino z solonym karmelem Mrożone cappuccino – składniki na 2 porcje: 200 ml przestygniętej/zimnej kawy Inki z błonnikiem (zaparzonej z łyżki stołowej) 200 ml lodów czekoladowych lub waniliowych 1 szklanka zimnego mleka (może być np. kokosowe) kilka kostek lodu miód do osłodzenia wg potrzeby 1 szklanka śmietany 36% (pół szklanki do ubicia i pół do karmelu) 4 łyżki cukru sól gruboziarnista na czubku łyżeczki 60 ml wody łyżka masła. To znaczy – niech będzie jasność, ta kawa sprawi nam przyjemność o każdej porze roku, bo któż oprze się przepysznej lodowo-kawowej mieszance z bitą śmietaną i solonym karmelem, jednak teraz latem, na ochłodę jest najbardziej pożądana. Bo tu zawsze bardziej chodzi mi o deser, który swoją niską temperaturą ma nas orzeźwić, pozostając jednocześnie pyszną kawą, a której przede wszystkim nikt nie będzie miał powodu odmówić. Mrożone cappuccino z solonym karmelem to kawa idealna na lato. Do wysokiej szklanki wlać przygotowaną kawę i podawać z bitą śmietaną oraz solonym karmelem. U mnie takie rarytasy zawsze robię w wersji bezkofeinowej, z Inki, by każdy domownik, czy gość mógł jej skosztować. A odkąd posmakowałam solonego karmelu, który idealnie przełamuje słodki smak kaw, nie potrafię go tutaj nie dodać. Spróbować – jeżeli mrożone cappuccino wydaje się nam mało słodkie, dołożyć miodu. Warto zrobić go więcej, gdyż z powodzeniem można go przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet do dwóch tygodni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/06/mrozone-cappuccino.html