Ladenia – grecka pizza Składniki na dużą wsuwaną blaszkę do piekarnika Ladenia – składniki: 2 opakowania drożdży suszonych 14 g 4 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 1.5 szklanki ciepłej wody łyżeczka oregano i bazylii do ciasta łyżeczka z czubkiem soli 5 łyżek oliwy do ciasta oliwa do posmarowania 6 czerwonych cebul 6 pomidorów suszona bazylia i oregano jako przyprawy gruboziarnista sól morska Ladenia – wykonanie: W pierwszej kolejności przygotować ciasto. Na drożdżowym cieście, w tym przypadku grubszym, układa się cebulę i pomidory, po czym piecze na rumiano. Na to sypiemy zioła, kładziemy posiekaną cebulę (ja lubię tutaj odmianę różową ze względu na jej łagodność), a następnie pomidory. Ciasto ponownie przerobić i rozwałkować na omączonej stolnicy na placek 1-2 cm grubości. Ladenia to też super pomysł na wege obiad – jest to danie w całości roślinne. Przeglądając greckie strony kulinarne zauważyłam, że wiele osób dodaje na jej wierzch także oliwki, ser feta czy paprykę, uzupełniając wersję podstawową. Gdy pierwszy raz robiłam ladenię byłam zaskoczona jej smakiem, bo wszystko jest tutaj takie proste i wydawać by się mogło, że to nic specjalnego. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około pół godziny, aby ciasto podwoiło objętość. Do ciasta dolać wodę, dodać sól, po łyżeczce suszonego oregano i bazylii, oraz 5 łyżek oliwy. Ladenia, chociaż jest banalna w wykonaniu, jest też pyszna! Jeżeli lubicie takie przepisy, to z pewnością przypadnie wam do gustu także tureckie pide z wołowiną. Wystarczy wyrobić ciasto, zostawić je do podrośnięcia, potem wyłożyć na blaszkę. Ladenię wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni i piec 30 minut na rumiany kolor.