SKŁADNIKI ciasto: 40 g roztopionego masła 2 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny 2 szklanki mąki 35 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie: 400 g czereśni 2 łyżki cukru na kruszonkę: ok. 4 łyżki masła 4 łyżki cukru 8 łyżek mąki dodatkowo: 1 jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. 1. Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Ich nadmiar przetwarzam i upycham w słoikach, aby zrobić jak najwięcej zapasów na zimę, choć smakowo, to już nie to samo co w sezonie. Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę (do podwojenia objętości).3. Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułki i w zagłębieniach umieszczamy wydrylowane czereśnie wymieszane z cukrem. Roztrzepanym jajkiem smarujemy bułki i w zagłębieniach umieszczamy wydrylowane czereśnie wymieszane z cukrem. Z każdej części formujemy okrągłą bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z każdej części formujemy okrągłą bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.