Clafoutis sprawdza się jako pyszny deser na zakończenie uroczystego obiadu; piękne śniadanie, gdy mamy ochotę celebrować poranek, lub coś słodkiego, gdy najdzie nas ochota, a nie mamy pod ręką składników na wymyślne wypieki. Clafoutis to francuskie słodkie danie, wywodzące się z Limousin, które od 19 wieku rozprzestrzeniło się nie tylko na całą Francję, ale i podbija inne kraje. Jeżeli chodzi o czereśnie, to możemy je dodać z pestkami, tak jak mówi tradycyjny przepis, co jest dość nieoczywiste i rustykalne, lub możemy je wydrylować, co Wam polecam ze względu na dzieci i wygodę spożywania posiłku. Clafoutis Clafoutis – składniki: 400 g czereśni 100 g wiśni 3/4 szklanki mąki orkiszowej tortowej (można zamienić na zwykłą pszenną) 3 jajka 300 ml mleka pół szklanki cukru trzcinowego masło do wysmarowania formy cukier puder do oprószenia Z racji tego, że deser przypomina bardzo gęsty budyń, jest smaczny nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Ten deser tradycyjnie przygotowuje się z czerwonych niedrylowanych czereśni, które zalewa się ciastem naleśnikowym. Clafoutis [klaufuti] – jest tak proste i jednocześnie tak pyszne, że można się zapomnieć i zjeść go za dużo. Robi się go, gdy chce się sprawić bliskim przyjemność. Sprawdzą się także maliny, jeżyny, borówki amerykańskie czy jagody leśne, żurawina, śliwki, jabłka i gruszki.