Bigos pieczony - szybki, lekki i bardzo aromatyczny!

Kasia
Obiad
25.06.2018 9:07
Bigos pieczony - szybki, lekki i bardzo aromatyczny!

Bigos z piekarnika Składniki: Bardzo duża główka młodej kapusty białej (lub dwie mniejsze) bądź kapusty włoskiej 1 kg karkówki 30 dag owędzanego boczku 1 szklanka suszonych podgrzybków lub prawdziwków 2 białe cebule 500 ml passaty pomidorowej, lub pomidorów krojonych w zalewie własnej 2 łyżki koncentratu pomidorowego dwa ząbki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, ostra papryka – suszone przyprawy sól 2-3 ogórki kwaszone 100 g pomidorów suszonych 150 ml czerwonego wytrawnego wina. Bigos z piekarnika jest bardzo prosty w wykonaniu, znacznie szybciej go zrobimy niż ten tradycyjny i przede wszystkim jest znacznie lżejszy, wręcz można go zajadać na diecie. Wiosną piekę go z młodej białej kapusty, a im bliżej zimy, stawiam na kapustę włoską. Wstawić do piekarnika na 90 minut w 170 stopni. Posolić, wstawić na gaz i ugotować na miękko. Teraz spróbować, czy nie potrzeba doprawić solą, czy pieprzem i znów wstawić do piekarnika, tym razem bez przykrycia. Na kapustę wyłożyć grzyby, posiekane drobno ogórki i suszone pomidory. Porcja, na którą podaję poniżej składniki, jest spora, więc naszykujcie sobie konkretne naczynie żaroodporne. Można to zrobić np. dnia poprzedniego, wtedy warzywo szybciej zmięknie i straci na objętości. Bigos z piekarnika to jedno z dań, które robię dość często. Pokroić je na drobniejsze kawałki. Kapustę poszatkować i posolić. Wylać na nią równomiernie wywar z grzybów i ucisnąć. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/06/bigos-z-piekarnika.html