The cake has a carob flavor, its sweet, and the sour rhubarb greatly breaks the sweetness of this cake. INGREDIENTS (round form with a diameter of 17cm): - 240 g spelt flour - 1 tsp baking powder - 1 tsp baking soda - 180 ml carob molasses - 180 ml water or very thin vegetable milk - 60 ml oil - pinch of dried vanilla or grains from 1 vanilla pod - 1-2 rhubarb pods - 2 buds dried lavender PREPARATION: Wash the rhubarb, dry and cut into 1 cm pieces. SKŁADNIKI (okrągła forma o średnicy 17cm): - 240 g mąki orkiszowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 180 ml melasy z karobu - 180 ml wody lub bardzo rzadkiego mleka roślinnego - 60 ml oleju - szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii - 1-2 pędy rabarbaru - 2 pączki suszonej lawendy PRZYGOTOWANIE: Sift the dry ingredients into a large bowl and mix, add torned lavender buds and mix well. In the second bowl, combine the wet ingredients (oil, syrup and water or milk). Firma Bakra, od której pochodzi melasa przygotowała dla wszystkich niespodziankę, w postaci 40% rabatu na cenę melasy, i teraz, do końca lipca dostępna jest w cenie 10,20 zł. CAROB RHUBARB CAKE WITH LAVENDER Na kończący się powoli sezon rabarbaru, proponuję dzisiaj pyszne ciasto. Pour wet ingredients to dry ingredients and stir vigorously with a whisk, until the mass is smooth. Pour the mass into the mold, sprinkle with rhubarb on top and put in a preheated oven. Pędy rabarbaru myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm kawałki. Dodatkowym akcentem smakowym w cieście jest lawenda, która razem z rabarbarem tworzy ciekawy duet.