I choć sama nazwa oraz pewne jej elementy brzmią bardzo egzotycznie, to wykonanie jej jest naprawdę bardzo proste i o wiele łatwiejsze teraz, bo taki np. sumak, który bardzo ciężko było jeszcze do niedawna dostać w normalnym sklepie, pojawił się w ofercie polskiej firmy Bakra, dzięki której zaczyna już on występować w coraz większej ilości pobliskich sklepów; można go też kupić on-line w ich firmowym sklepie (o tutaj). Polecam ☺ SKŁADNIKI (na ok. 80 g gotowej mieszanki): - 8 łyżek ziaren białego sezamu (łuskanego lub niełuskanego) - 4 łyżeczki sumaku Bakra - 4 łyżeczki suszonego tymianku - 4 łyżeczki suszonego oregano - 2 łyżeczki mielonego kuminu Bakra - 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Sezam prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni, aż się ładnie zarumieni. 80 g of zaatar): - 8 tbsp white sesame seeds (hulled or unhulled) - 4 tsp sumac - 4 tsp dried thyme - 4 tsp dried oregano - 2 tsp ground cumin - 1/2 tsp pink himalayan salt (optional) PREPARATION: Toast the sesame seeds for few minutes in a hot, dry frying pan, until golden. Podstawową bazą zataru, jest mieszanka tymianku, sumaku i podprażonych ziaren sezamu, a często, dodatkowo też soli; te bardziej rozbudowane wzbogacone bywają o oregano, kumin, majeranek lub też bazylię. Podstawową bazą zataru, jest mieszanka tymianku, sumaku i podprażonych ziaren sezamu, a często, dodatkowo też soli; te bardziej rozbudowane wzbogacone bywają o oregano, kumin, majeranek lub też bazylię. Samo przygotowanie mieszanki polega już wtedy tylko na podprażeniu ziaren sezamu, a następnie delikatnym utarciu całości w moździerzu/młynku/blenderze lub też jedynie ich zmieszaniu, jeśli nie mamy czym ich utrzeć. A gdy już się w niego zaopatrzymy, to po resztę składników wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki, bo jestem pewna, że większość z Was ma je zawsze w domu. Najczęściej występuje w formie sypkiej, ale spotkać też można i takie, które zmiksowane są z oliwą z oliwek, tworząc coś na kształt pasty. Dlatego kupując sumak, pamiętajcie, że znajdzie zastosowanie nie tylko do przygotowania zataru, a w wielu innych potrawach, i sami na pewno znajdziecie też swoje własne, ulubione sposoby na jego wykorzystanie. HOMEMADE ZAATAR / ZATHAR Zaatar / zathar (pol. zatar), to w języku arabskim nawa przyprawy/zioła/rośliny popularnej w tamtym rejonie, podobnej do tymianku i oregano. Nawet najprostsze danie składające się z samych pieczonych warzyw, dzięki dodatkowi zataru zamienia się w coś bardzo wyjątkowego. Mi osobiście, najbardziej smakuje wersja z większą ilością składników, w której czuć mocno aromat prażonego sezamu oraz ziół, i dzisiaj właśnie, chcę ją Wam zaprezentować. Można spotkać taką, która przygotowana jest z zaledwie 3 składników, ale też i takie, które mają ich 7. W smaku kwaskowy, podobny do cytryny, mi trochę też przywodzi na myśl nasze kwaskowate porzeczki. Oprócz dodawania go do mieszanki, którą dzisiaj prezentuję, można używać go w różnych daniach albo np. sałatkach, właśnie jako kwaskowaty akcent, podobny do cytryny. Proste chlebki nim posypane nabierają świetnego aromatu a okraszony nim jogurt-dip, hummus albo też zwykłe kanapki zyskują na smaku. Oprócz walorów smakowych, sumak ma działanie antywirusowe, przeciwgrzybicze i pomaga w walce z alergiami. Ale słowo to, określa również mieszankę przyprawową, której skład różni się w zależności od regionu i upodobań. Simple bread, sprinkled with it gets a great flavor and a yoghurt, dip or hummus or just a simple sandwich enriched with zaatar is gaining an extra taste. INGREDIENTS (for approx. You can find one that is prepared with only 3 ingredients, and other made with seven, usually its a dried blend but sometimes is mixed with olive oil, to form a paste. There are different varieties of zaatar: Arabic, Israeli, Lebanese, green or red kind.