Kluski na parze z sosem truskawkowym

Ewa

Dania mączne

15.06.2018 9:46

Kluski na parze z sosem truskawkowym

zrobiłam kluski na parze;) To fajna propozycja na jarski obiad, zwłaszcza w sezonie truskawkowym:) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 50 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Sos: 450 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 1 op. cukru wanilinowego cukier puder do smaku (1-3 łyżki) około 150 g jogurtu naturalnego Do jednej części dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło (ma się w ciepłym mleku roztopić, jeśli jest taka potrzeba, to ponownie krótko podgrzewamy na małym ogniu). Udostępnij Zapisz Kluski na parze robię od wielkiego dzwonu (to w zasadzie chyba moje 3 podejście do nich), a takie z sosem truskawkowym chodziły już za mną od dawna. Na naczyniu kładziemy posmarowaną olejem wkładkę do gotowania na parze (woda nie powinna sięgać ponad wkładkę). Naczynie przykrywamy pokrywką lub dużą miską i gotujemy na parze przez około 8-10 minut. Uformowane kluski przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-45 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy cukier puder oraz cukier wanilinowy do smaku oraz jogurt i jeszcze raz dokładnie miksujemy. W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy wodę. ilość mąki lub wlać trochę oleju (ja zwykle dodaję jeszcze pod koniec 1-2 łyżki oleju). Rozkładamy kluski (po 3-4 sztuki na raz).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/06/15/kluski-na-parze-z-sosem-truskawkowym/