mrożonego groszku Hortex 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1 mały por około 50 g tartego sera cheddar (u mnie red cheddar) 1 łyżka przyprawy uniwersalnej gałka muszkatołowa sól, pieprz olej + masło Kurczaka kroimy na mniejsze części. Jeżeli nie jesteście fanami zielonego groszku, wybierzcie fasolkę szparagową lub brokuły – również świetnie się tutaj sprawdzą:) kurczak o wadze ok. 1 kg 250 g ryżu długoziarnistego 2 szkl. Całość zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (pieczemy bez przykrycia). Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Całość zalewamy około 2 – 2,5 szklankami przygotowanego wywaru. Gdy ostygnie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Możemy zaostrzyć smak polewając danie ketchupem lub podać z wyrazistą surówką.