Ja niestety na moment musiałam opuścić stanowisko kuchenne i trochę zbyt mocno przypiekła mi się cebulka – na szczęście całość nie była gorzka i zjedliśmy ze smakiem:) 4-5 średniej wielkości ziemniaków 2 cebule 100 g wędzonego boczku 6 jajek 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej zielona cebulka (szczypior) Jedyne o czym należy pamiętać, by w trakcie smażenia, co jakiś czas podważać drewnianą szpatułką ziemniaki, tak by masa jajeczna mogła spływać po trochu na dno patelni. Na patelni rozkładamy połowę ziemniaków, zalewamy je częścią masy jajecznej, rozkładamy pozostałe ziemniaki i wlewamy resztę jajek. Co jakiś czas podważamy ziemniaki drewnianą łopatką tak, by masa jajeczna spłynęła na dno. Obrane ze skórki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po odcedzeniu pozostawiamy do przestudzenia, po czym kroimy na plasterki. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Podajemy na ciepło, posypane zieloną cebulką. Omlet gospodarski, to omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką.