Produkty: 2 l pokrzyw 1/2l wody 1 kg mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli Do krojenia najlepiej sprawdza się... Produkty: 2 l pokrzyw 1/2l wody 1 kg mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli Jak zrobić domowy makaron? Odstawiamy je na pół godziny, po czym dzielimy na mniejsze porcje, wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienkie placki (ok. 1 mm grubości). Na razie mam zielony, w planach jeszcze czerwony z buraczkami i może brązowy z suszonymi grzybami. Do sporej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrzywową pulpę, jajka, sól i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. W zależności od upodobań placki kroimy w cienkie paseczki (jako makaron do rosołu), kwadraciki (łazanki) albo długie wstążki.