Przepisy biorące udział w akcji: - zewa | blog: Ewa w kuchni - kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska - stokrotka123 | blog: To i owo stokrotki - - - - lucynako | blog: czary gary - PatiGotuje | blog: PatiGotuje - Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie - - Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie - - - - - - - - iwonka_ika | blog: Inspirująca XL-ka - - akacja68 | blog: Przepis na IZERSKĄ ŁĄKĘProdukty: ciasto: 1/2 l świeżych pokrzyw 100 ml wody 40 ml oleju 200 ml mąki 100 ml cukru 3 jajka 1 łyżeczka sody krem: 1/2l twarogu z wiaderka 1 jajko 100ml cukru 2 łyżeczki żelatyny 50 ml wody lub mleka Wykonanie: Wzięło w niej udział 11 blogów, a blogerzy dodali 22 przepisy na bardzo różne dania z użyciem chwastów. Na górę układamy polne kwiaty jadalne (u mnie był to fiołek trójbarwny i robinia akacjowa, ale sprawdzi się też dzika róża, jasnota biała i różowa,ogórecznik, żywokost, nagietek i wiele innych) Gotową masę wlewamy do formy tortowej (średnica 22 cm) i pieczemy ok.pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z górnej części wyjmujemy miękki miąższ i rozdrabniamy go, posypując masę serową. Odkładamy do schłodzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie lub mleku, czekamy aż wychłodnie. Ty niezwykle efektownym ciastem chciałabym zakończyć i podsumować akcjęJemy chwasty 2018 na platformie Durszlak, której byłam organizatorem. Podejrzewam, że za rok powtórzę to działanie, bo chwastów na talerzu nigdy dość! Do ubitych jaj dodajemy najpierw masę pokrzywową a potem mąkę, cały czas delikatnie mieszając mikserem.