Jak przygotować i gotować szparagi l Jak wybrać i obrać szparagi, żeby nie były łykowate? – Poradnik

Zjem
Przekąski
13.06.2018 14:27
Jak przygotować i gotować szparagi l Jak wybrać i obrać szparagi, żeby nie były łykowate? – Poradnik

Jak przygotować i gotować szparagi – Ciekawostki Zielonych szparagów na początku sezonu nie trzeba obierać, ich skórka nie jest łykowata. Są 2 szkoły: – układamy na desce i odcinamy końcówki na wysokości 1/4 lub 1/3 – to w nich jest najwięcej łyka. Dobrze by było, żeby główka się nie zanurzyła – ona ugotuje się na parze, która będzie buszować po garnku 🙂 W domu od razu zdejmijmy z nich opakowanie – jeśli od ręki nie będziemy z nich przyrządzać posiłku. Dokładnie wyjaśniam, które zielone szparagi wybrać i jak je przygotować, aby smakowały i nie miały w sobie cienia goryczki, czy łyka. Ale szczerze powiedziawszy jeszcze nigdy nie trafiłam na takie szparagi, których nie trzeba by było obierać… Sama główka nie ma w sobie łyka i moim zdaniem jest najsmaczniejsza 🙂 Jak gotować szparagi? Szparagi związujemy bawełnianym sznurkiem i wkładamy do wysokiego i wąskiego garnka, zalewamy zimną wodą, tak, aby woda była na 2/3 ich wysokości. Następnie obieramy szparagi – do tego celu świetnie sprawdzi się zwykła skrobaczka do marchewki 🙂 Jak wybrać i obrać szparagi, aby nie były łykowate lub gorzkie? Unikamy przerośniętych egzemplarzy (bo ryzyko łyka jest ogromne) – lepsze będą małe lub średniej wielkości. Najlepiej, aby cały pęczek był równej wielkości – wtedy wygodniej się je gotuje. – inna metoda to ręczne odłamywanie, powinny pękać w miejscu, gdzie zaczyna się łyko. Włączamy palnik i od momentu zagotowania gotujemy szparagi przez 5 do 8 minut na średnim ogniu. Idąc za Waszymi potrzebami umieszczam na Blogu pierwszy tego typu wpis – całkowicie poradnikowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zjem-cie.pl/jak-przygotowac-i-gotowac-szparagi/