Składniki: 250g mąki żytniej, 250g mąki pszennej, 500g melasy (czytaj syropu buraczanego), 120g cukru, 2 łyżki przyprawy do pierników (zobacz, jak możną ją samodzielnie zrobić) skórka starta z 1 cytryny, 10g amoniaku + 2 łyżki wody (można wymienić na łyżkę proszku do pieczenia, wtedy bez wody) Gotowe pierniki ułóż na papier do pieczenia i piecz około 8 do 10 minut, do uzyskania orzechowego koloru. Wegańskie pierniki dość mocno wyrastają w piekarniku, więc nie ustawiaj ich zbyt blisko siebie, bo się połączą i stracą swój piękny kształt. Gdy syrop lekko ostygnie, dodaj do niego mąki, przyprawę do pierników, skórkę z cytryny, a na samym końcu zaczyn z amoniaku. Dodatkowo zachęcam do pobrania bezpłatnego e-book z przepisami na świąteczne słodkości, bo to już ostanie dni, gdy ten e-book jest dostępny bezpłatnie. Przyznam szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczona, że wegańskie pierniki są tak łatwe w przygotowaniu. W tym roku szukałam przepisu na tanie pierniczki, i ten bardzo mi się spodobał. A do tego ujęły mnie swoim smakiem, bo niczym się on nie różni od klasycznych pierników. Przygotowanie: Syrop z cukrem zagotuj i nieustannie mieszaj, aby się nie przypalił.