Zupa z białych szparagów i ziemniaków, to lekka i pyszna zupa, którą już teraz możemy się raczyć, bo właśnie rozpoczął się sezon na szparagi. Składniki na ok 4 małe porcje: 450g białych szparagów, 250g ugotowanych wcześniej ziemniaków, 2 małe poszatkowane cebulki, garść natki pietruszki, masło klarowane do smażenia, 1 l rosołu, 2 szkl. Zupa z białych szparagów i ziemniaków – rada: Do zupy warto dodać ziemniaki, które zostały Ci po wczorajszym obiedzie. Mój mąż jest ogromnym fanem szparagów, i poprosił mnie o przygotowanie jakiegoś dania z nimi w roli głównej. Do kubeczka ze śmietaną wsyp mąkę, całość wymieszaj, dodaj trochę zupy i wlej do garnka z kremem szparagowo-ziemniaczanym. Nie dość, że jest wyborna, to jeszcze wykorzystałam ziemniaki z ostatniego obiadu, a nawet obierki po szparagach. Wody + szczypta cukru do obierek, 2 surowe żółtka, 125 ml śmietany 12%, 2 łyżki mąki, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi obierz (dokładną instrukcję znajdziesz TU). wody z cukrem i gotuj pod przykryciem przez 15 minut od zagotowania się wody. Zupa z białych szparagów i ziemniaków – przepis: Po wskazanym czasie dodaj do zupy ziemniaki i wodę z gotowania obierek. A do tego ugotowana w duchu Zero Waste, bo nic się w niej nie marnuje, nawet obierki.